23 Kasım 2017 Perşembe

Deep Web: Derin Ağ, Derin İnternet

İngilizce “Deep” (Derin) ve “Web” (Ağ) sözcüklerinin bir araya getirilmesiyle oluşan “Deep Web”, Türkçe’de “Derin Ağ” ya da “Derin İnternet” anlamlarına gelir. İnternet’teki her şey her kullanıcıya açık değildir. Sıradan kullanıcılar, internetteki her içeriğin bilindik arama motorlarında çıktığını zannederler başka bir deyişle internetteki içeriklerin sadece gördükleri şeylerden ibaret olduğunu sanırlar. Fakat işin aslı böyle değildir. İnternetin görünen yüzünün yanı sıra bir de görünmeyen yüzü vardır. İnternetin görünmeyen yüzüne, başka bir deyişle sıradan kişilerin erişemediği kısmına “Deep Web” (Derin Ağ ya da Derin İnternet) adı verilmektedir. Tahminlere göre Deep Web, internetin % 90’ından fazlasını oluşturmaktadır. Bu büyük alan buz dağının görünmeyen kısmına benzetilmektedir. Nitekim buz dağının sadece küçük bir kısmı görünürken, büyük ve görünmeyen kısmı sular altında yer almaktadır. Ayrıca Deep Web’in kötü tarafını yansıtan her şeyin oluşturduğu bir kategori vardır. İnternetin karanlık yönünü ortaya koyan, yasa dışı içeriklerin yer aldığı bu kategori “Dark Web” (Karanlık Ağ) olarak isimlendirilmektedir.

İnternet çıktığı günden beri, arama motorlarına indekslenmeyen veriler Deep Web’i oluşturmaktadır. Deep Web hakkında yanlış bilinen şey ise, onun tamamen yasa dışı içeriklerden oluştuğudur. Hâlbuki yasa dışı olmayan birçok içerik yine Deep Web içinde yer alabilmektedir. Mesela normal bir sitenin arama motorlarında çıkabilmesi için indekslenmesi gerekir. Bu yapılmadığı takdirde site Deep Web içinde yer alacaktır.

Deep Web hakkında açıklama yapan bazı kimselerin yaptıkları en büyük hata hiç kimsenin erişemediği ve hakkında hiçbir bilginin olmadığı seviyelerden bahsetmeleridir. Kimsenin erişemediği ve hakkında bilgi sahibi olmadığı bir seviyenin var olduğundan bahsetmeleri çok tuhaf bir şey. Muhtemelen bu kimseler kulaktan dolma bilgilerle bu açıklamaları yaptıkları için böyle saçmalıklar ortaya çıkabiliyor. Deep Web’de en uç kısımlara gidebilmek için elbette iyi düzeyde internet bilgisine sahip olmak gerekir. İnternet uçsuz bucaksız bir mekân gibidir ve bu mekânda kullanıcıların gezinebilecekleri alan, bilgileri ile sınırlıdır. Mesela bir hacker ile sıradan bir internet kullanıcısının bilişim konusundaki seviyeleri aynı değildir. Yani internet kullanıcısının bilgisi ne ölçüde ise erişebileceği içerikler de bununla sınırlıdır.

Deep Web’de gezinmek yasa dışı değildir, ancak sakıncalıdır. Bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde, suç içerikli sitelere girmek mümkündür. Bu nedenle kişilerin suç teşkil eden sitelerde dolaşmaları, dolaylı açıdan bile başlarının belaya girmesine neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder